Ülkemizin bulunduğu coğrafi konumundan dolayı her an karşımıza kötü sonuçlarla çıkabilecek deprem gerçeğini kabullenmek zorundayız. Ama bu depremden korkmamız gerektiği anlamına gelmez. Çünkü yerinde ve yeterli önlemlerle bu kötü sonuçları en aza indirebiliriz. Bu önlemlerden birisi ise binalarımızın güçlendirilmesidir.
Öncelikle bina güçlendirme tam olarak ne demektir bunu tanımlayalım. Bina güçlendirme, bir yapının olası bir deprem esnasında yıkılması veya çökmesi sonucunda oluşabilecek can kaybını önlemek amacıyla yapılan işlemdir. Bu işlemde sadece mevcut taşıyıcıları güçlendirebildiğimiz gibi, sisteme ek taşıyıcılar da dahil edebiliriz. Binalarımızın ilk yapımında, mevcut şartlara ve kullanılan malzemelere göre öngörülen bir kullanım süresi vardır. Zaman içinde de binamızın karşılaştığı dış etkenler yüzünden bu kullanım süresi kısalabilir. Haliyle depremin ne zaman geleceğini, hangi şiddetle geleceğini tam olarak kestiremediğimiz için bu işlemin yapılması büyük önem arz etmektedir. Bu sayede hem binamızın kullanım süresini uzatmış oluruz hem de güvenli bir şekilde yaşantımıza devam edebiliriz.
Yeni yapılmakta olan binalar güncel deprem yönetmeliğimize göre yapılıp yeterli mühendislik hizmeti alacağından dolayı böyle bir güçlendirme çoğunlukla gerekmemektedir. Bu tür güçlendirme işlemleri yeterli mühendislik hizmeti almamış, eski deprem yönetmeliklerimize göre yapılmış veya zamanla küçük depremler sebebiyle hasar almış binalarımız için yapılması daha doğrudur.
Peki her eski bina güçlendirilir mi? Bunun cevabını ancak binada yapılacak olan incelemelerden sonra cevaplayabiliriz. Eğer binamız gerçekten çok kötü durumdaysa ekonomik durumdan ve güvenli bir ortam sağlanamayacağı için güçlendirme işlemi yapılmayabilir. Bunu öncelikle uzman mühendislerin görüşleri, sonrasında ise bina sahibinin kararı belirlemektedir. Ama güçlendirme işlemi yapacağımız bina, tarihi değeri olan ve korunması önem arz eden bir bina olursa elbette maliyet göz ardı edilerek güçlendirme yapılabilir.