İskele Statik Hesabı Hakkında Bilgi
22 Şubat, 2023

Dış cephede ve yapı içlerinde kullanılan iskelenin taşıma ve dayanma kapasitesinin ölçülmesine iskele statik hesap denir. Güvenlikli iskele sertifikasının TSE’den alınabilmesi için iskele statik hesaplarının yapılması gereklidir. Her projede olduğu gibi iskele statik hesaplarının da alanında uzman mühendisler tarafından yapılması proje için çok önemlidir. Böylelikle ruhsat alma işlemleri sırasında sorun çıkmayacaktır. Bütün firmalar iskele statik hesaplarını statik hesaplama yönetmeliğince gerçekleştirmek zorundadır.

İskele Statik Hesabı Nasıl Yapılır?

Güvenli bir çalışma alanı oluşturmak adına devam eden inşaatlarda kullanılan iskelenin statik hesaplamalarını ilgili inşaat mühendisleri tarafından yapılmalıdır. Üst düzey dikkat ve ince işçilik gerektiren statik hesapların alanında uzman mühendisler tarafından yapılması sonrasında telafi edilemeyecek sonuçlar doğurmaması adına çok önemlidir. İnşaatı yapılan binanın bütün cephelerine iskele kurulmalıdır. Ayrıca bütün cepheler için iskele statik hesabı ayrı ayrı hesaplanmalıdır. İskelede ana esaslardan biri olan can güvenliğini sağlamak adına korkulukların kullanılması zorunludur.

İskeleler Sadece İnşaat Dış Cepheleri İçin Mi Kurulur?

İskeleler sadece dış cephede kurulmaz. Restorasyon gerektiren tarihi yapılarda (Ayasofya Müzesi gibi), yeni yapıların iç kısımları için de iskeleler kullanılır.

İskele Kurulumunun Genel Şartları Nelerdir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı mevzuat değişikliği ile binaların dış cephelerine kurulan iskelelerin statik hesaplarının olması zorunlu hale getirilmiştir.

İskele kurulumunda iskele statik hesaplamaları yapılırken aynı zamanda ilgili mevzuat ve yönetmeliklere de uyulması gerekmektedir.

İskele kurulurken ayaklarına 2 tane çapraz ve 1 tane düz çubuk monte edilmelidir.

Eğer iskelenin kurulacağı zeminde kot farkı varsa ayar milleri veya uzatma gibi ürünler kullanılarak bu fark ortadan kaldırılmalıdır.

Kurulabilecek en uzun iskele 80 metre uzunluğundadır. Yalnızca iskele yükü dikkate alındığında 60 metre yüksekliğinde bir iskelenin ortalama dörtte üçünün yapıya sabitlenmesi gerekmektedir.

İskele üzerinde yürütülen çalışmalarda işçilerin emniyet kemeri çift kalas kullanması zorunludur.